Ideální pro začátečníky – klíčení rostlinek je natolik snadné, že se mu mohou věnovat i menší děti. Velmi rychle pochytí základy a již během několika dnů si budou klíčky připravovat samy i bez vašeho dohledu. Pokud jim i sobě chcete tento proces usnadnit, zvolte takové druhy, které snadno klíčí, nemají tendenci k plesnivění a čerstvé výhonky sklidíte za pár dnů. Pro začátek zkuste hnědou čočku nebo fazolky mungo. Drobné zelené fazole, podobné bobulím zeleného hrachu, jsou také nejčastěji distribuovaná naklíčená semena v supermarketech. Obchodním řetězcům se tento postup vyplatí vzhledem k minimálním nákladům a snadnému zisku. Výhodnější je samozřejmě vypěstovat si klíčky přímo doma, jednak máte jistotu, že pochází z kvalitních semen (pořizujte je v BIO kvalitě a vyhněte se sadbovým fazolím na záhon), a že jsou výhonky čerstvé, a neleží již několik dnů v chladicím boxu.
Zdroj vitamínu K1 – víte, že v dnešní době je hlavní příčinou úmrtí (kromě rakoviny) zanesený cévní systém anorganickými vápníkovými pláty? Ano, to jsou ty pověstné infarkty myokardu a mozkové cévní příhody. Není však nutné umírat předčasně, řešení je poměrně snadné – dodávejte do organismu potřebné živiny, zejména hořčík, který usazený vápník rozpustí a podpoří jeho distribuci na správné místo – do nitra buněk. Zároveň konzumujte zeleninu a luštěniny bohaté na vitamín K1, a právě fazole mungo jej obsahují velké množství. Vyplatí se také suplementace vitamínu K2, organického jódu a také dostatek vitamínu D, nejlépe v podobě častého pobytu na slunci. Naklíčené rostlinky obsahují rovněž mnoho vitamínu C, takže není nutné to přehánět s nedozrálými rajčaty z marketů a dováženými chemicky ošetřenými citrusy.
Dodržujte hygienická pravidla – fazole mungo klíčení nakliceno.cz si lze usnadnit nakličovacími miskami nebo sklenicemi v šikmém stojánku. Uvnitř těchto nádob se drží jen potřebná vlhkost a snižuje se výskyt plísní a bakterií. Přesto však před konzumací a případným ukládáním klíčků do chladničky plody důkladně proplachujte v čisté vodě. Proplachování je důležité i v průběhu klíčení, alespoň dvakrát, lépe však třikrát denně.