Jak pečovat o zdraví našich cév?


Cévy jsou součástí oběhového systému. Zajišťují přenos krve, kyslíku a nejrůznějších živin do všech částí našeho těla. Zdravé cévy jsou důležité pro okysličení celého těla, ale také pro zdravé fungování našeho srdce. Zajišťují také odvod toxických látek z našeho těla.

Co bychom tedy měli dělat, abychom udržovali naše cévy zdravé?

Zdravé stravování

Stravování je jedním z nejdůležitějších faktorů, které ovlivňují naše cévy. Pro to, abyste jim prospěli, se doporučuje přijímat stravu bohatou na vlákninu. Tu najdete v ovoci, zelenině a celozrnných výrobcích. Tyto potraviny jsou zároveň bohaté na antioxidanty, které rovněž chrání naše cévy. Zároveň se vyhýbejte tučné stravě, jelikož ta může vést k ukládání tuků na stěny vašich cév a tím k jejich zúžení. Jako doplněk stravy můžete pravidelně také pít čaj na cévy.

zdravá strava

Pohyb

Fyzická aktivita je další faktor, který přímo ovlivňuje stav našich cév. Pokud pravidelně cvičíme, zlepšujeme tím prokrvení celého těla a posilujeme tím srdeční sval i stěnu cév. Přispívá také k normální hladině krevního tlaku. Vysoký krevní tlak poškozuje stěnu cév, což může vést k dalším nemocem.

Kouření

Kouření je jedním z největších rizik pro vaše cévy. Každá cigareta vaše žíly a tepny výrazně poškozuje. Může také v cévách způsobit nebezpečné záněty a zvyšuje riziko krevních sraženin. Pokud jste závislí na cigaretách, skoncujte s tím. Pokud to sami nezvládnete, vyhledejte pomoc odborníků.

kouření

Obezita

Nadměrná váha může negativně ovlivnit vaší cévy. S tím je spojena už výše zmíněná nezdravá strava a pohyb. Obezita je rizikovým faktorem vysokého tlaku, cukrovky ale i dalších onemocnění srdce, které vaše cévy poškozují. Pro snížení hmotnosti je důležitá zdravá strava s minimem nezdravých tuků a cukru a také aktivní životní styl, kdy se budete věnovat pravidelnému pohybu několikrát týdně.