„Růže k lásce schůdeček“ – není jen věta z jednoho notoricky známého filmu, ale pravda, jež si může každý vyzkoušet.
Přivoníme-li si k růži, rozvine se v našem těle v srdeční oblasti proud tepla, probouzející lásku a radost ze života.
Růže skutečně probouzí lásku
Když si přivoníme i při pouhém pohledu, zahřívá naše srdce. Krása je potravou pro duši, tak ji dopřejte pokochat se těmito nádhernými květinami. Sázejme proto růže všude, kam jen oko pohlédne, různé druhy, staré odrůdy, keříky i růže pnoucí, omamně vonící paletu barev.
Nezapomínejte ani na růže šípkové (Rosa canina)
Šípkové růžičce se lidově říká růže psí (staří Římané ji totiž využívali k léčbě vztekliny), planá růže či obyčejně šípek. Při květu dává na odiv růžové nebo bílé pětičetné květy, jedná se o nenáročný typ růže, která má v oblibě suché půdy a slunná stanoviště.
V případě této růžičky na vás čeká několikanásobná radost, na jaře v podobě nádherně vonící klasiky, jež vás vrátí do dětství. A na podzim se rozzáří nostalgickým pohledem na krásné červené šípky, které ve vás probudí vzpomínky na teplý čaj a dny, kdy jste se vrátili ze školy a běhali po loukách mezi šípkovími keři. Navíc se z nich dá vyrobit spoustu zdravých dobrot, zde návod na přípravu jedné z nich:
Připravte si šípkový džem
Budeme potřebovat:
2 kg šípků a 300 g třtinového cukru
Příprava:
Šípky očistěte od štětinek (nejlépe malými nůžkami), omyjte a nechejte cca 30 min. zalité studenou vodou. Poté obsah (šípky i s vodou) nalijeme do kastrolku a přivedeme k varu, dále vaříme asi 45 minutna mírném ohni. Dále obsah kastrolku rozmixujeme ponorným mixérem a následně propasírujeme přes síto. Propasírovanou hmotu vrátíme zpět do kastrolku. Přidáme cukr a vaříme, dokud džem nezhoustne. Horký džem plníme do skleniček, dobře uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vystydnout. Je výborný na chleba s máslem, do palačinek, ale i k masu, na podzim především ke zvěřině.